La pas domol, Apusenii se văd altfel

Da, în Apuseni poți să-ți petreci o zi, mai multe sau chiar o întreagă vacanță, lent, la pas domol. Pentru că ăsta e ritmul vieții prin locurile astea, așa, mai lin. Ca să ai timp de tine, de prieteni, de familie. Și de toate cele.

Plimbări lejere, relaxante poți să faci împreună cu familia sau cu prietenii în orice zona din Apuseni te-ai afla.

Poți să-ți începi ziua cu o plimbare desculț, prin roua proaspătă, rece, așteptând să te inunde lumina răsăritului.

Apoi, după un mic dejun copios, luat așa, pe-ndelete, cu poveștile de rigoare, te iei și te duci.

Și admiri căsuțele și șurile de lemn cu acoperiș înalt, de cetină, daca sunt în Țara Moților sau de paie daca sunt în mocănime, în Trascău și te bucuri că ai înainte o zi întreagă de colindat. Pe Arieș în sus cătunele sunt, parcă mai adunate și mai pline de viață, pe orice culme sau vale te poartă pașii tot mai întâlnești câte-un moț ieșit cu văcuța la păscut și cu care mai schimbi o vorbă-două. Prin Trascău însă, parcă e mai liniște, o atmosfera mai arhaică ce parcă te îndeamnă la cugetare.
Și te plimbi peste pajiști, prin păduri și te oprești lângă o cascadă sau lângă un pârâu de cristal, să te mai răcorești.

În Padiș umbli o zi întreagă prin pădurea de molid și parcă nu te mai saturi de luminile de început de lume și de mireasma îmbătătoare de cetină.

În Pădurea Craiului, străbați o pădure, ieși într-o vale, mai urci un deal și, înainte de a intra în altă pădure te oprești pentru o clipă de hodină sub un păr sălbatic, aproape de o căsuță de lemn, aici de veacuri. Iar câțiva pași mai încolo e și un izvor cu cea mai bună apă din lume.
Mai mergi o bucată și te arunci în iarbă, printre flori de câmp, te agăți cu privirea de cer și simți că în clipa aceea ai tot ce-ți trebuie ca să fii fericit.

Te prinde asfințitul tot pe coclauri, te oprești din când în când să asculți dangătul tălăngilor și câte un tulnic tânguindu-se, singur, pe cine știe ce culme iar când ajungi afli că cina te așteaptă iar gazda așteaptă și el să aibă cu cine sta la un pahar de vorbă.

Și așa te prinde noaptea, cu povești sub stele și realizezi, a câta oară? că e atâta frumusețe și bucurie în lucurile simple, de lângă noi.

Te așteptăm, deci, aici în Apuseni, să ne plimbăm pe cărările raiului la pas domol.